Home
The Ranch
Horses
Activities
Kyseessä on virtuaalihevonen /
This is a sim-game horse!
KILPAILUTULOKSET


» täytti kolme vuotta 11.05.2008
» ikääntyminen satunnainen (mukautettu reaali)
SHANDEL PRINCE SHIENKH - KUOLLUT 2018!

Perustiedot

20.04.2008 Yhdysvalloissa syntynyt arabialainen täysiveriori, viralliselta nimeltään Shandel Prince Shienkh ox

verilinjaltaan egyptiläinen, 10-vuotias kulomusta, ei merkkejä, säkäkorkeus 155cm

westernpainotteinen, työskentelee nykyisin pääasiallisesti karjaratsuna ja on jalostuskäytössä

kasvattaja sekä omistaja Break, VRL-05810

rekisterinumero VH04-003-6684


Luonnekuvaus

Shan on hieman rauhoittunut iän myötä, mutta ajoittain ori käyttäytyy yhä kuin nuori varsa. Shan on yhäkin välillä hyvin kärsimätön, kaiken pitäisi tapahtua hetkessä; eritoten aamuisin heiniä odottava ori pitää kokoajan ääntä hirnahdellen ja karsinan ovea etusillaan potkien. Myöskään rapsuteltavana Shan ei malta pitkään seistä, ori muutenkin suhtautuu vieraisiin varautuneesti eikä aina sallisi näiden edes koskea itseensä. Shan yleensä antaakin monelle hieman negatiivisen kuvan itsestään, sillä Shan luimii helposti vieraille, mutta tosiasiassa se on vain uhittelua. Shan kiintyy kuitenkin hiljalleen hoitajaansa ja orin kanssa työskennellessä tulee sekä hyviä että huonoja hetkiä, mutta nehän vain kuuluvat elämään. Shan on myös älykäs, ori testailee ihmisiä mielellään eikä Shan läheskään aina kunnioita kaikkia ihmisiä, orin luottamus on ensin voitettava puolelleen. Shania ei saa kuitenkaan missään nimessä päästää niskan päälle, sillä pomon paikalta oria on vaikea saada pois. Luonteeltaan Shan onkin kaikenkaikkiaan todella itsenäinen ja itsevarma ori, jolta löytyy roimasti omaa tahtoa ja päättäväisyyttä. Shan kyllä tietää mitä haluaa, eikä koskaan luovuta ilman taistelua. Missään nimessä Shan ei kuitenkaan ole ilkeä, vaikkakin tempperamenttia ja orimaisuutta löytyykin.

Vaikka Shanin ensiaskeleet olivat huteria, nykyään ori on selvästi ylpeä upeista liikkeistään. Laitumella Shan singahtaa laukkaan heti portista sisään päästyään, ori rakastaa ulkona olemisen vapautta ja sen kyllä huomaa. Tällä hetkellä Shan on johtajaori tallin poikamiesporukassa, sillä vanhimpana ja kokeneimpana Shan vei luonnollisesti tämän arvoaseman ilman minkäänlaista epäselvyyttä siitä, kuka laumaa johtaa. Laitumella Shan pysyttelee tosin kauempana ihmisistä vältellen kiinnijäämistä ja vain Shanille tuttu ihminen voikin lähestyä oria ilman, että Shan lähtee karkuun. Taluttaessa Shan on taas orimaisuuden perikuva, ori tanssahtelee ja viskoo päätään nykien riimunnarua ja jyräten eteenpäin. Shania onkin talutettava reippaasti eteenpäin, mutta orille on oltava myös tiukkana, Shanin ei saa antaa määrätä tahtia. Hoidettaessa Shan on myös suositeltavaa sitoa kiinni, sillä kärsimättömänä tapauksena ori ei malta seistä pitkään aloillaan liikkumatta. Kavioidenkin puhdistuksessa Shan steppaa usein sivuun ja kiskoo jalkojaan maahan tai sitten "liimaa" kavionsa maahan. Mutta kun hoitaja on sisukas eikä luovuta, niin Shan rauhoittuu hiljalleen tajuten että hoitajasta on sittenkin johonkin. Ymmärtäessään tämän Shan käyttäytyy lähes aina moitteettomasti, aristelematta edes päänsä harjausta. Kaviotkin nousevat pelkästä "nosta"-käskystä, vaikkakin Shan silti voi vähän väistellä ihmisen kosketusta jaloissaan, asettuen kuitenkin lopulta aloilleen. Varusteensa nähdessään Shan alkaa kuitenkin heti liikahdella jälleen energisesti ja oria pitääkin rauhoitella jotta satulan edes saa paikallaan steppailevan orin selkään.

Ratsuna Shan on vaativa, mutta lahjakas. Tulinen ja tempperamenttinen Shan vaatiikin kokeneen ratsastajan ja selkeät avut. Shan nimittäin vihaa epäselviä apuja siinä missä epävarmoja ratsastajiakin, jotka vain roikkuvat orin ohjissa - ja ärsyyntyessään Shanista löytyy kyllä ruutia sen verran että ratsastaja saa seuraavaksi maistaa kentän hiekkaa, kirjaimellisesti. Mutta englantilaisesta ratsastustyylistä Shan ei tiedä mitään, joten tiukat ohjasotteet ja kevennyksen voi unohtaa kokonaan. Shania on ratsatettava kevyellä ohjastuntumalla, orin vauhtia tulisi hidastaa ääni- ja painoavuilla, sekä useilla puolipidätteillä. Shan on kuitenkin osaava westernratsu, joka nauttii tekemisestä ja touhuamisesta ratsastajansa kanssa. Shan hallitsee myös westerntemput täysiään, aina spinistä ja rollbackista sliding stopiin asti. Kilpailuissa Shan on tosin aina alussa levoton, ori pyörähtelee ja hirnahtelee vieraille hevosille, malttamatta kuunnella hoitajaansa. Itse kentällä Shan kuitenkin useimmiten keskittyy suoritukseensa. Maastossa Shan on yleensä pirteällä päällä, mutta ori on myös varmajalkainen ja luotettava maastoratsu. Turha säikkyminen ei kuulu Shanin tapoihin ja ori on myös kokenut konkari karjanajon suhteen.


Jälkeläiset

Rotu Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Emä
ox 06.07.2008 tamma Cross the line CE Far Away ox
ox 06.11.2008 tamma Sunrise Contour CIF ox Sunrise Avenue ox
ox 23.12.2008 ori TH's Pyroeis ox Sierra Nevada ox
ox 31.12.2008 tamma Letter's New Years Promise ox Letter's Summer Kiss ox
ox 31.12.2008 ori Letter's Promise of Better ox Letter's Summer Kiss ox
ox 13.01.2009 ori Fountain's Dark Thunder ox Fountain's Deep Moonshine ox
ox 05.04.2009 tamma So-called Winner CIF ox Breakway's Hearts Shebas Yem ox
ox 05.11.2009 tamma Five's Dorelia ox BT My Doret
ox 14.12.2009 ori VN Forgotten Wisdom ox Fountain's Most Free ox
ox 02.01.2010 tamma IS Asile ox IS Amarantha
ox 17.02.2010 tamma SA Basheerah Banten N
ox 08.03.2010 ori Fajr-Ghalib ox Agafya al Rayad
ox 16.06.2010 tamma CT Marie Antoinette ox Martieze ox
ox 29.11.2011 tamma Zubaidah Anmar LIA KH Khadiga
ox 12.02.2012 tamma Karimah Sahar al Najya ox Bey Narkeasha Kianga ox
ox 14.02.2015 tamma Shahira Rico Bahar al Najya ox

Sukutaulu

i. Little Tromb ox ii. Tuntematon (evm) iii. Tuntematon (evm)
iie. Tuntematon (evm)
ie. Tuntematon (evm) iei. Tuntematon (evm)
iee. Tuntematon (evm)
e. Dejá Vu ox YLA2 ei. Chief of Sky ox (evm) eii. White Moment ox (evm)
eie. White Lie ox (evm)
ee. Delillah Montaque's ox (evm) eei. Awarton ox (evm)
eee. Found Skeleton ox (evm)

Sukuselvitys

Shanin isä, Little Tromb ox, oli eläessään mitä huomiota herättävin sametinmusta, 153 senttiä korkea arabialainen täysiveriori, joka omasi tulisen luonteen ja rakasti hyppäämistä enemmän kuin mitään muuta. Tuontihevosena maahan tullut ja sukulinjaltaan tuntematon Ron oli rakastettu ja ihailtu egyptinarabi, joka menestyksekkään kilpailu-uran päätteeksi ehti jättää maailmaan seitsemän upeaa jälkeläistä ennen pois nukkumistaan. Orimaisuudestaan huolimatta Ronissa yhdistyivät kaikki arabialaiselta täysiveriseltä toivotut piirteet; tulisuus, rohkeus, kauneus, älykkyys ja uskollisuus omistajalleen. Ja kaikki nuo piirteet ovat nyt nähtävissä Ronin jälkikasvussa, orin omassa verenperinnössä.


Shanin emä, Dejá Vu ox, on kuvankaunis 152 senttinen arabialainen täysiveritamma. Mustankimo ei pistä silmään ainoastaan kauniilla ulkonäöllään vaan myös lempeällä, rakastettavalla ja lojaalilla luonteellaan, johon on yhdistynyt myös älykkyys ja rohkeus. Luotettavan ja hyväluontoisen tamman kanssa ei voi yksinkertaisesti olla tulematta toimeen. Deli on yleispainotteinen, menestyksekkäästi eri lajeissa kilpaillut tamma, joka on kuitenkin parhaimmillaan maastoesteiden parissa. Deliltä löytyy kuitenkin myös näyttelykokemusta ja tamman jälkeläiset ovat kaikki oikeita valioyksilöitä. Deli on itse palkittu YLA2-palkinnolla.

Shanin emänisä, Chief of Sky ox, oli 153 senttinen egyptinarabiori. Tämä mustankimo, joka sittemmin vaaleni kokonaan valkoiseksi, oli komea herrasmies ja tuttu näky näyttelykentillä ja kouluratsastuskilpailuissa. Skyksi kutsuttu arabialainen täysiveriori menehtyi kuitenkin jo ennen kymmentä ikävuottaan yllättävään suolenkiertymään, ehtien jättää maailmaan vain kolme jälkeläistä. Orilla oli tuolloin kuitenkin takanaan jo pitkä kilpailu-ura ja Sky olisikin luultavasti vetäytynyt piakoin kokonaan jalostuskäyttöön, joten orin menehtyminen oli hyvin traaginen ja arabikasvattajien keskuudessa jonkin verran kohuakin herättänyt tapaus. Emänisänisä, White Moment ox, oli 154 senttinen, erittäin näyttävännäköinen musta arabialainen täysiveriori, joka menestyi pääasiallisesti näyttelykentillä. Momento oli luonteensakin puolesta todellinen herrasmies, joka todellakin osasi hurmata yleisönsä komealla ulkonäöllään ja lennokkailla liikkeillään. Emänisänemä, White Lie ox, oli 151 senttinen, pieni ja siro arabialainen täysiveritamma, joka omasi kauniit ja näyttävät liikkeet. White Momentin kanssa saman siittolan kasvatteja oleva herkkäluontoinen rautiaankimo egyptiläistamma olikin erittäin lahjakas ja menestynyt kouluratsu. Hienon kouluratsastusuransa jälkeen Lia puolestaan vetäytyi pitkälle ja ansiokkaalle siitosuralle, periyttäen useita hyvärakenteisia ja kaunisliikkeisiä jälkeläisiä.

Shanin emänemä, Delillah Montaque's ox, oli 151 senttiä korkea kärpäskimo, peloton egyptinarabitamma. Monaksi kutsuttu jalopiirteinen tamma aloitti uransa esteratsastuskentillä, mutta siirtyi jo vuoden päästä kokonaan maastoesteiden pariin. Mona menestyikin lajissa varsin hienosti, kunnes jäi eläkkeelle loukattuaan toisen etujalkansa kilpailuissa. Monan nivelsiteen todettiin katkenneen ja tästä syystä tamma siirtyi jo yhdeksänvuotiaana siitostammaksi vaihdettuaan ensin omistajaa. Myöhemmin Mona jouduttiin lopettamaan, kun jalka alkoi vaivata tammaa enemmänkin, mutta tamma ehti kuitenkin jättää virtuaalimaailmaan neljä jälkeläistä. Emänemänisä, Awarton ox, oli kuumaverinen, mustankimo laukkaratsastusori, joka menestyi lajissa suhteellisen hyvin, muttei koskaan yltänyt suuriin arvokilpailuihin asti. 152 senttinen arabialainen täysiveriori omasi kuitenkin hyvän sukulinjan ja rakenteen, mistä syystä tuota käytettiin suht' paljon myös jalostukseen. Luonteeltaan Awarton oli herkkä ja helposti hermostuvainen egyptiläisori, joka kuitenkin oli kestävä ja sisukas pitkänmatkan laukkuri. Awartonilla oli kuitenkin usein epäonnea matkassa ja useat pienet loukkaantumiset vaivasivat oria tuon uran aikana, mistä johtuen ne arvokilpailutkin jäivät pelkiksi haaveiksi. Emänemänemä, Found Skeleton ox, oli reipasluontoinen, rautias egyptiläistamma. 150 senttinen Fina hyppäsi tiensä ihmisten sydämiin huolimatta pienestä koostaan ja todisti todeksi sen, että pienikin saattoi olla jotain suurta. Fina oli luonteeltaan sitkeä ja energinen arabitamma, joka ei koskaan kavahtanut haasteita ja rakasti hyppäämistä enemmän kuin mitään muuta. Fina olikin aikanaan menestynyt esteratsu ja tamman jälkeläisille riitti myös aina kysyntää.
Copyrights

ulkoasu © Viivuska | ulkoasun kuvat © David Kingham (flickr.com - lisenssi) | tekstit © Break
hevosten kuvat © pidä hiirtä kuvan yllä nähdäksesi tekijäinoikeudet!