Home
The Ranch
Horses
Activities
Kyseessä on virtuaalihevonen /
This is a sim-game horse!KILPAILUTULOKSET


» täytti neljä vuotta 29.03.2010
» ikääntyminen satunnainen (mukautettu reaali)ELENTÁRI NASHEEDAT

Perustiedot

01.03.2010 Yhdysvalloissa syntynyt arabialainen täysiveritamma, viralliselta nimeltään Elentári Nasheedat ox

verilinjaltaan egyptiläinen, 7-vuotias punaruunikko, säkäkorkeus 149cm

koulupainotteinen, koulutustaso ko Vaativa A ja re 90cm

kasvattaja sekä omistaja Break, VRL-05810

rekisterinumero VH11-003-0015


Luonnekuvaus

Eleyja on arabeille tyypilliseen tapaan luonteeltaan hyvin herkkä mutta myös varovainen, jopa hieman arka ja ehkä vähän hermoheikkokin. Onpa neitiä neuroottiseksikin kuvattu. Eleyja on ehdottomasti niitä hevosia, joiden kanssa kannattaa ottaa alussa rauhallisesti ja edetä hitaasti, sillä kun luottamus kerran syntyy vahvana, se myös pysyy sellaisena. Eikä siihen vaadita kuin ripaus kärsivällisyyttä ja pehmeyttä. Kiirehtimällä tämän tamman kanssa ei kuitenkaan saavuta yksinkertaisesti mitään, Eleyjan luottamuksen voittaa vain sillä, että malttaa antaa hetken aikaa tutustumiselle. Eleyjan kanssa mikään ei tapahdu sekunnissa, luottamuksen syntyminen ottaa oman aikansa, mutta se on kyllä myös sen arvoista. Sillä luottaessaan ihmiseen Eleyja osoittautuu lempeäksi ja lojaaliksi ystäväksi, joka ei koskaan petä luottamusta, vaikka tammalla onkin ja tulee aina olemaan ne omat outoutensa, neuroottiset kohtauksensa ja hermoileva luonteensa. On kuitenkin varmaan sanomattakin selvää, että Eleyja on oma itsensä ainoastaan tuttujen ihmisten lähellä, puhumattakaan siitä, kuinka epämukavaksi tamma tuntee olonsa isommissa joukoissa. No, tämä pätee myös lajitovereiden kesken. Eleyja on hidas ystävystymään muiden hevosten kanssa aran luonteensa vuoksi ja tamma onkin kieltämättä lähes poikkeuksetta se lauman pahnanpohjimmainen, joka ei osaa kunnolla pitää puoliaan ja on heti varpaisillaan, jos joku vähän takastaan uhittelevasti nostelee. Toisaalta lajitovereihinsa tottuessaan tamma kulkee sitten kuin liimattuna näiden mukana eikä pahemmin viihdy yksinään, vaikka muuten rauhallinen ja huomaamaton elelijä onkin. Eleyjan hitaasta, mutta lujasta kiintymisestä niin ihmisiin kuin lajitovereihinkin löytyy myös ne omat huonot puolensa. Tai ainakin yksi huono puoli ja sehän on se, että tamma kärsii eroahdistuksesta eli ei sitten oikein millään meinaisi pärjätä yksinään. Hienoinen paniikkikohtaus tuppaa heti päälle, jos lajitoverit kaikkoavat näkökentästä ja silloin luvassa on varmasti hirnahduksia ja hermostunutta steppailua.

Olemme kuitenkin siedättäneet Eleyjaa myös yksinoloon ja kyllä tamma tätä nykyä yksinäänkin pärjää, mutta lajitovereiden läsnäolo on silti Eleyjalle tärkeää. Tästä syystä laitumelta lähteminen voi joskus olla vähän levotonta touhua. Eleyja kyllä antautuu todella nätisti kiinni, mutta odotahan kun lähdet taluttamaan neitiä portista ulos ja Eleyja hoksaa, etteivät laumatoverit tulekaan perässä, niin se jokakertainen steppailu ja hirnuminen, levoton päänviskominen ja pyörähtely alkavat heti. Viekin aina muutaman minuutin ennen kuin tamman saa rauhoittumaan. Taluttaessa Eleyja on myös herkkä säpsymään omiaan. Kuitenkin kun Eleyja pääsee alkupaniikista eroon, tamma rauhoittuu puuskahtaen viimeisen kerran ilmoille värisevän henkäyksensä ennen kuin asettuu. Silkkinen turpa tosin tuodaan ihan muutaman millin päähän hoitajan poskesta, tamman hakiessa turvaa tutusta hoitajastaan. Tallissa Eleyja on kuitenkin yleisesti ottaen hyvin huomaamaton olento, tammaa harvoin näkee kurkistelemassa käytävälle. Oma karsina onkin paikkoja, joissa Eleyja selkeästi viihtyy. Myös hoidettaessa Eleyja on oikea unelma, ei ollenkaan neuroottinen tai vaikea käsitellä. Kokenut hoitaja on kuitenkin ehdoton vaatimus, etteivät Eleyjan hermot mene ihan pirstaleiksi, sillä tamman kanssa on tärkeää tietää mitä tekee ja osattava olla rauhallinen silloin, kun tamma saa yhden hermoilukohtauksistaan. Muutoin hoidettaessa Eleyja on kuitenkin oikein kultainen ja osoittaa oikeasti olevansa hyvin lämminhenkinen tamma, joka rakastaa hellyyttä ja huomiota. Eleyjan kanssa karsinan ovikin saa olla huoletta auki, tamma ei lähde minnekään omasta karsinastaan ilman lupaa. Varusteiden laitto sujuu myös ilman ongelmia, mutta muut hoitotoimenpiteet ovat joskus vähän kinkkisiä. Kengittäjän kanssa ei kyllä mitään ongelmia ole, mutta odotahan kun eläinlääkäri tuodaan näköpiiriin. Siihen saakin varata runsaasti aikaa ja ison pussillinen omenoita, jotta neiti ei saa halvausta kytätessään hermostuneena mitä ihmettä tuo valkotakkinen kaksijalkainen hänen kimpussaan touhuaa. Pestessäkin tamma on aluksi vähän epävarma ja säpsyy vesiletkua, mutta kun ensijännitys menee ohitse ja Eleyja tajuaa ettei mitään pelättävää oikeasti ole saatuaan tutkia vesiletkua aikansa kaikessa rauhassa, niin kyllä se peseminenkin sitten lopulta kuitenkin ongelmitta luonnistuu. Kunhan vain on rauhallinen ja hellävarainen, niin kaikki menee kyllä oikein hyvin.

Ratsastaessa Eleyja on hyvin herkkä, itseasiassa niinkin herkkä, että selkään ei kannata nousta kuin niiden, jotka todella hallitsevat pehmeät avut ja omaavat hyvän tasapainon. Sillä Eleyja on helppo ns. pilata kokemattomalla ratsastajalla, sillä tamma hermostuu heti, jos siellä selässä vain istutaan eikä tiedetä yhtään mitä ollaan tekemässä. Puhumattakaan, jos erehtyy nykimään ohjista tai potkimaan kylkiin herkkähipiäistä tammaa, sillä siitä seuraa vain pukitusrodeo, lähituntuma maahan ja vauhkoontunut ratsu, joka ei sitten ihan hevillä annakaan enää kiinni. Mutta kun selässä on oikeasti kokenut, rauhallinen, määrätietoinen ja helläkätinen ratsastaja, tamma osoittautuu oikein miellyttäväksi ratsastaa. Eleyjalla on ihastuttavan pehmeät ja lennokkaat askeleet, sekä kuuliainen ja miellyttämisenhaluinen luonne. Eleyja on ehdottomasti syntynyt liikkumaan ja tamma onkin kaikintavoin täydellinen, osaava ja lahjakas kouluratsu, joka jaksaa keskittyä pitkäjänteisesti harjoituksissa ja nauttii siitä, kun hänen kykynsä viedään äärirajoilleen. Esteillä Eleyja on ihan toista luokkaa, lahjakas kylläkin, mutta hyvin, hyvin arka ja varovainen. Yksikin tiputus riittää hävittämään sen Eleyjan vähäisenkin itsevarmuuden lopullisesti sen tunnin ajalta. Maastoillessa Eleyja on puolestaan aikalailla hermostunut ja taipuvainen säikkymään, mutta tilanne korjaantuu nopeasti, kun otetaan lajitoveri mukaan. Kuljetuskoppiin Eleyjan saa vain ja ainoastaan joko lajitoverin perässä taikka sitten niin, että ottaa tallikissan mukaan. Muuten ei onnistu, vähiten väkisin. Eleyja on vähän levoton kuljettaessa ja kisapaikoilla tamma on hermona lähes poikkeuksetta. Luvassa on levotonta hirnumista, pyörähtelyä ja hikoilua, siksi kisapaikoille kannattaa yleensä tulla ajoissa, jotta Eleyja saa totutella rauhassa tilanteeseen. Eleyjalla ei ole kovinkaan kummoiset hermot kilpatilanteissa, mutta jos ratsastaja vain on itsevarma ja rauhallinen, niin pikkuhiljaa Eleyjakin tyyntyy ja alkaa keskittymään. Eritoten jos tamman kanssa vain touhuaa koko ajan jotakin, niin Eleyja ei koko ehdikään enää keskittyä pelkkään hermoilemiseen vaan saadessaan aivoilleen töitä, tyttö tyyntyy ja asettuu täysin. Yleensä suoritus meneekin siitä syystä hyvin, mutta vain jos tilanteesta selvitään ilman häiriötekijöitä, sillä yleisöstä kuuluvat kahahdukset sekä oudot koristeet ovat nimittäin niitä asioita, jotka voivat saada Eleyjan keskittymisen herpaantumaan ja koko suorituksen menemään pipariksi. Hyvinä päivinään Eleyja taas toisaalta loistaa luokkansa tähtenä.


Jälkeläiset

Rotu Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Isä
ox 25.01.2011 ori RW' Ironhide ox Magnum Shadwan
x 27.08.2011 tamma RWR Eternal Corazon x Vanishing Emotions x
ox 28.09.2012 tamma RWR Praetorian Nadira ox Praetorian D
aa 14.01.2014 ori Ghost RWR Za Zu
ox 04.01.2015 tamma RWR Rashidi Khryses ox Rashidi al Rayad
ox 22.01.2016 ori RWR Abd Al-Aziz ox Atallah al Temareef ox

Sukutaulu

i. Prejudice ox ii. Chancing Wind ox (evm) iii. Freedom Whisper ox (evm)
iie. Lady Diva ox (evm)
ie. Suavementé ox (evm) iei. Suven Menté ox (evm)
iee. Acer ox (evm)
e. Dejá Vu ox YLA2 ei. Chief of Sky ox (evm) eii. White Moment ox (evm)
eie. White Lie ox (evm)
ee. Delillah Montaque's ox (evm) eei. Awarton ox (evm)
eee. Found Skeleton ox (evm)

Sukuselvitys

Eleyjan isä, Prejudice ox, on 147 senttinen, jopa kuvankauniiksikin kutsuttu arabialainen täysiveriori. Egyptiläistä verilinjaa edustava, mustankimo Phoenix on luonteeltaan nimensä mukaisesti erittäin epäluuloinen ori ja vaatiikin aina aikansa ennen kuin Phoenix oppii luottamaan uusiin ihmisiin. Mutta kun Phoenixin luottamuksen voittaa puolelleen, orista saa uskomattoman lojaalin ja rohkean ystävän, joka ei koskaan petä luottamusta. Phoenix on erittäin lahjakas ja taitava esteratsu, jolta löytyy myös runsaasti kisamenestystä kyseisen lajin parista. Ja haastavasta luonteesta huolimatta Phoenix on myös suosittu siitosori.

Eleyjan isänisä, Chancing Wind ox, oli upea sametinmusta arabialainen täysiveriori. 150 senttinen Chang edusti egyptiläistä verilinjaa parhaimmillaan, sillä ori oli äärettömän kaunis ja hienorakenteinen, monin tavoin arabikasvattajien keskuudessa ihailtu, hyväsukuinen ori. Luonteeltaan Chang oli tulinen ja kiivas, mutta omistajalleen uskollinen ja Chang pysyikin samalla omistajalla Yhdysvalloissa koko elämänsä ja kisasi menestyksekkäästi näyttelykenttien lisäksi myös esteratsastuksen parissa, sillä orin huomattiin omaavan myös erittäin hyvät hyppylahjat. Isänisänisä, Freedom Whisper ox, oli myös poikansa tavoin lahjakas esteratsu. 152 senttinen musta arabialainen täysiveriori olikin tuttu näky kilpakentillä ympäri maailman. Isänisänemä, Lady Diva ox, oli sen sijaan 149 senttinen ruunikko arabialainen täysiveritamma, joka tuli aikanaan tunnetuksi eritoten erinomaisesta näyttelymenestyksestään.

Chasen isänemä, Suavementé ox, oli kuvankaunis, 146 senttinen mustankimo arabialainen täysiveritamma. Suavementé kasvoi ja eli koko elämänsä Arabian niemimaalla, synnyinaavikollaan, paikallisten beduiinikasvattajien huomassa. Herkkä ja älykäs egyptiläistamma eli puolivillinä lähes koko elämänsä ja toimi ratsuna vain omistajallaan. Tamma oli kuitenkin hyvä käsitellä ja tästä syystä Suavementé astutettiin pari kertaa myös ulkomaisilla oreilla, jotka kuitenkin valikoitiin erittäin tarkoin. Isänemänisä, Suven Menté ox, oli eräs aavikolla puolivilleinä eläneistä oreista. Noin 149 senttinen mustankimo arabiori syntyi vapauteen ja ori myös eli vapaana koko elämänsä, olematta erityisemmin kontaktissa ihmisten kanssa. Suven Menté johti kuitenkin eräässä vaiheessa elämäänsä omaa laumaa ja vahvan orin jälkeläisiä otettiinkin kiinni useampi. Isänemänemä, Acer ox, oli 148 senttinen kuvankaunis raudikko arabialainen täysiveritamma, joka laskettiin Suven Mentén laumaan. Toiveena oli saada tamma kantavaksi näyttävästä villiorista ja tavoitteessa onnistuttiinkin. Acer otettiin kiinni varsomisen jälkeen, mutta tamma laskettiin vapauteen jälleen vanhemmalla iällä.


Eleyjan emä, Dejá Vu ox, on kuvankaunis 152 senttinen arabialainen täysiveritamma. Mustankimo ei pistä silmään ainoastaan kauniilla ulkonäöllään vaan myös lempeällä, rakastettavalla ja lojaalilla luonteellaan, johon on yhdistynyt myös älykkyys ja rohkeus. Luotettavan ja hyväluontoisen tamman kanssa ei voi yksinkertaisesti olla tulematta toimeen. Deli on yleispainotteinen, menestyksekkäästi eri lajeissa kilpaillut tamma, joka on kuitenkin parhaimmillaan maastoesteiden parissa. Deliltä löytyy kuitenkin myös näyttelykokemusta ja tamman jälkeläiset ovat kaikki oikeita valioyksilöitä. Deli on itse palkittu YLA2-palkinnolla.

Eleyjan emänisä, Chief of Sky ox, oli 153 senttinen egyptinarabiori. Tämä mustankimo, joka sittemmin vaaleni kokonaan valkoiseksi, oli komea herrasmies ja tuttu näky näyttelykentillä ja kouluratsastuskilpailuissa. Skyksi kutsuttu arabialainen täysiveriori menehtyi kuitenkin jo ennen kymmentä ikävuottaan yllättävään suolenkiertymään, ehtien jättää maailmaan vain kolme jälkeläistä. Orilla oli tuolloin kuitenkin takanaan jo pitkä kilpailu-ura ja Sky olisikin luultavasti vetäytynyt piakoin kokonaan jalostuskäyttöön, joten orin menehtyminen oli hyvin traaginen ja arabikasvattajien keskuudessa jonkin verran kohuakin herättänyt tapaus. Emänisänisä, White Moment ox, oli 154 senttinen, erittäin näyttävännäköinen musta arabialainen täysiveriori, joka menestyi pääasiallisesti näyttelykentillä. Momento oli luonteensakin puolesta todellinen herrasmies, joka todellakin osasi hurmata yleisönsä komealla ulkonäöllään ja lennokkailla liikkeillään. Emänisänemä, White Lie ox, oli 151 senttinen, pieni ja siro arabialainen täysiveritamma, joka omasi kauniit ja näyttävät liikkeet. White Momentin kanssa saman siittolan kasvatteja oleva herkkäluontoinen rautiaankimo egyptiläistamma olikin erittäin lahjakas ja menestynyt kouluratsu. Hienon kouluratsastusuransa jälkeen Lia puolestaan vetäytyi pitkälle ja ansiokkaalle siitosuralle, periyttäen useita hyvärakenteisia ja kaunisliikkeisiä jälkeläisiä.

Eleyjan emänemä, Delillah Montaque's ox, oli 151 senttiä korkea kärpäskimo, peloton egyptinarabitamma. Monaksi kutsuttu jalopiirteinen tamma aloitti uransa esteratsastuskentillä, mutta siirtyi jo vuoden päästä kokonaan maastoesteiden pariin. Mona menestyikin lajissa varsin hienosti, kunnes jäi eläkkeelle loukattuaan toisen etujalkansa kilpailuissa. Monan nivelsiteen todettiin katkenneen ja tästä syystä tamma siirtyi jo yhdeksänvuotiaana siitostammaksi vaihdettuaan ensin omistajaa. Myöhemmin Mona jouduttiin lopettamaan, kun jalka alkoi vaivata tammaa enemmänkin, mutta tamma ehti kuitenkin jättää virtuaalimaailmaan neljä jälkeläistä. Emänemänisä, Awarton ox, oli kuumaverinen, mustankimo laukkaratsastusori, joka menestyi lajissa suhteellisen hyvin, muttei koskaan yltänyt suuriin arvokilpailuihin asti. 152 senttinen arabialainen täysiveriori omasi kuitenkin hyvän sukulinjan ja rakenteen, mistä syystä tuota käytettiin suht' paljon myös jalostukseen. Luonteeltaan Awarton oli herkkä ja helposti hermostuvainen egyptiläisori, joka kuitenkin oli kestävä ja sisukas pitkänmatkan laukkuri. Awartonilla oli kuitenkin usein epäonnea matkassa ja useat pienet loukkaantumiset vaivasivat oria tuon uran aikana, mistä johtuen ne arvokilpailutkin jäivät pelkiksi haaveiksi. Emänemänemä, Found Skeleton ox, oli reipasluontoinen, rautias egyptiläistamma. 150 senttinen Fina hyppäsi tiensä ihmisten sydämiin huolimatta pienestä koostaan ja todisti todeksi sen, että pienikin saattoi olla jotain suurta. Fina oli luonteeltaan sitkeä ja energinen arabitamma, joka ei koskaan kavahtanut haasteita ja rakasti hyppäämistä enemmän kuin mitään muuta. Fina olikin aikanaan menestynyt esteratsu ja tamman jälkeläisille riitti myös aina kysyntää.
Copyrights

ulkoasu © Viivuska | ulkoasun kuvat © David Kingham (flickr.com - lisenssi) | tekstit © Break
hevosten kuvat © pidä hiirtä kuvan yllä nähdäksesi tekijäinoikeudet!