Home
The Ranch
Horses
Activities
Kyseessä on virtuaalihevonen /
This is a sim-game horse!


KILPAILUTULOKSET


» täytti kolme vuotta 14.11.2004
» ikääntyminen reaaliaikainen

BLACK POSSESSION

Perustiedot

14.11.2001 Yhdysvalloissa syntynyt paint - ori, viralliselta nimeltään Black Possession

13-vuotias musta tobiano, säkäkorkeus 155cm, westernpainotteinen

työskentelee karjaratsuna, kilpailutetaan WRJ:n alaisissa luokissa

kasvattaja Ellen Somerson, omistaja Break, VRL-05810

rekisterinumero VH11-052-0001


Luonnekuvaus

En ole varmaan koskaan tavannut omaa Blackieta nöyrempää, säyseämpää ja luotettavampaa oria. Kaikessa kiltteydessään ja rauhallisuudessaan tuo lähentelee enemmänkin ruunaa käytökseltään. Välillä olenkin arvellut liekö miehet ostaneet minulle vartavasten näin rauhallisen orin, ajatelleet, etten ainakaan tämän kanssa taittaisi niskojani. Sillä Blackien selästä on jo sula mahdottomuus päästä tippumaan, orin korvan juuressa saa räjähtää vaikka pommi, eikä Blackie silti koskaan heitä järkevyyttään menemään. Blackie on niitä, joilla voi ratsastaa ilman satulaa ja suitsia ja silti, joka ainut sekunti, oriin voi luottaa sataprosenttisesti. Olipa selässä nuori tai vanha, kokenut tai kokematon, kuka tahansa, niin aina Blackie kantaa ratsastajansa turvallisesti kotiin missä tahansa tilanteessa. Se on uskomaton piirre hevosessa. Tuo luotettavuus. Jonkun mieleen Blackie voisi olla turhankin rauhallinen, mutta minä rakastan jo pelkkää tietoa siitä, että voin milloin tahansa ja missä tahansa luottaa Blackieen sataprosenttisesti. Ei orista tosiaan potkua pahemmin löydy, sen myönnän, Blackie on ja tulee aina olemaan vain se ikiluotettava vakioratsu, vaikkakin yhtä komea kuin unelmissa ellei komeampikin.

Blackie on siis ystävällinen herrasmies, joka kunnioittaa ihmistä johtajanaan. Lajitovereidenkin keskellä Blackie nöyrtyy muille heti, ilman kyseenalaistamista, ja ori on mielellään vaikka se pahnanpohjimmainenkin jos niikseen tulee. Blackie on myös tosiaan oikea unelma käsitellä; herra tyytyy vähään ja nauttii niistä pienimmistäkin huominosoituksista, jakaen toisaalta aina huomaavaisesti omia huomionosoituksiaan hoitajalleen. Blackie onkin todella hellyydenkipeä oriherra, oikea nallekarhu ja kaiken lisäksi Blackie rakastaa lapsia. Näin vanhemmiten Blackielle on tullut tavaksi torkkua suurinosa ajasta aloillaan, mutta toisaalta ori ei ole missään nimessä laiska, vaan sopivan pirteä ja tarvittaessa hyvinkin valpas. Mutta esimerkiksi taluttaessa Blackiellä ei ole kiire minnekään, ori astelee aina muutaman askeleen ihmisen jäljessä löysällä riimunnarulla tai vaikka sitten ilmankin riimunnarua. Blackie on toisin sanoen kaikinpuolin kärsivällinen ja hyvin vaivaton tapaus, ori on ihanan helppo hoitaakin, kaviotkin nousevat pelkästä "nosta"-käskystä. Eikä varusteidenkaan laiton kanssa ilmene mitään ongelmia. Ainut asia maailmassa, jota Blackie vähän pitkillä katselee, on eläinlääkäri, sillä tuon kanssa ori ei ole pahemmin elämänsä aikana yhteistyötä tehnyt muutamaa rokotusta lukuunottamatta.

Ratsuna Blackie on verraton mitä luotettavuuteen ja tasaisuuteen tulee. Kaiken lisäksi orilla on myös erittäin hyvä suuntavaisto ja varma askel; ei ole olemassa sellaista maailmankolkkaa, josta Blackie ei takaisin kotiin löytäisi. Ori on viisas, sen näkee jokainen. Joskus minusta tuntuukin, että Blackie on paljon viisaampi kuin moni ihminen. Blackiestä riittääkin lukuisia tarinoita tuon elämän ajalta kun tuo on pelastanut tavalla tai toisella ihmisen pulasta; milloin ori on taivaltanut kotiin kymmeniä kilometrejä loukkaantunut ratsastaja selässään, kieltäytynyt ylittämästä jokea, joka sittemmin todettiin kevättulvien aikaan hengenvaaralliseksi jne. Näitä hetkiä, joista kerrotaan vain tarinoita, mutta tällä kertaa onkin niin, että minulla on omistuksessani oikeasti tälläinen satujen ori. Viisas ja lempeä. Blackie on hyvin sulava-askelinen ja ori reagoi apuihin normaalisti, vaatien westernin tyyliin luonnollisesti vain hyvin kevyen ohjasotteen ja ollen herkkä eritoten painoavuille. Jo hyvin pienillä asioilla Blackien voi saada liikkumaan kuin ajatuksen voimalla. Blackie on myös erittäin taitava karjaratsu, ori ei koskaan jätä työtään puolitiehen, vaan tuo karjan kotiin olipa tilanne mikä hyvänsä. Blackie ei siis aristele muita eläimiä ja ketteräliikkeisenä sekä nopeana orina Blackie ohjaa karanneet vasikatkin nopeasti takaisin laumaan. Joskus tuntuu ettei ori tarvitsisi edes ratsastajaa selkäänsä ajaakseen karjan turvallisesti kotiin, sen verran vähän ratsastajan siellä satulassa tarvitsee ylipäätään tehdä.

Säikkyminen ei siis todellakaan kuulu Blackien tapoihin ja liikennevarmakin tuo on, jos sitä nyt siis sattuu joskus hyvällä tuurilla auton tai pari näkemäänkin Coloradon erämaan harvoilla hiekkateillä. Blackie kulkee vaikeammassakin maastossa hyvin helposti ja kompuroimatta, omaten hyvän tasapainon ja herkät aistit. Blackie on myöskin todella kestävä, muttei mitenkään taipuvainen kiihdyttelemään. Päinvastoin, Blackie taivaltaa mieluiten eteenpäin siinä tasaisen turvallisessa käynnissä tai rauhallisessa ravissa, mutta tarpeen tullen orista löytyy kyllä vauhtiakin. Toisaalta ihan turhaan Blackie ei mielellään kaahota, vaan hidastaa vaistomaisesti pidemmällä laukkajaksolla. Tokihan sitä tietenkin ratsastajaa kuunnellaan ja laukka pidetään yllä, jos niikseen tulee. Blackiella ei kuitenkaan ole minkäänlaista kilpailunhalua tai johtamisentarvetta isommassa porukassa, vaan tämä ori kyllä kulkee mielellään muiden perässäkin. Blackien kanssa onkin ihanaa samoilla maastossa ilman mitään kiirettä ja tarkkaa päämäärää. Kuljetuskoppi ei kuulu Blackien lempipaikkoihin, mutta kyllä ori silti kuljetuskoppiin ihan nätisti nousee, riittävästi kannustettuna. Muutenpa Blackie ei hermoilekaan missään muussa tilanteessa, kilpailuissakin ori on kuin viilipytty, kunhan vain katselee uteliaasti ympärilleen, mutta muuten voisi kuvitella, että ori on kotilaitumellaan. Kentällä ori luonnollisesti pyrkii parhaaseen mahdolliseen suoritukseen, haluten miellyttää ratsastajaansa.


Jälkeläiset

Rotu Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Emä
ph 19.03.2011 ori Blackout Strike Knockout Shot
ph 30.06.2012 tamma Cisa Sophiris
ph 29.08.2012 tamma WE Black Desire Sandra Ghost
ph 02.10.2013 tamma Poetic Waves Rico Fift Apolna
ph 24.03.2015 tamma Milk's Favourite Cookie Innocent Victim
ph 01.09.2015 ori Goldoak's Colorful Riverbrooks In Color

Sukutaulu

i. Blackjack (evm) ii. Jackpot (evm) iii. Mad Jack (evm)
iie. Paloma (evm)
ie. Blackout (evm) iei. Buckshot (evm)
iee. Outlaw (evm)
e. Bell's Shadow (evm) ei. Pontiac (evm) eii. Chevy (evm)
eie. Sassafrass (evm)
ee. Reflection (evm) eei. Renegade (evm)
eee. Lakota (evm)

Sukuselvitys

Blackien isä, Blackjack, oli 156 senttinen paint-ori. Mustankirjava Jack oli nuoruusaikoinaan verraton karjaratsu, mutta vanhemmiten orilla alettiin kilpailla myös westernlajien parissa, eritoten cuttingissa ja team penningissä. Jack olikin menestynyt kilparatsu, mutta kun orin omistaja vaihtui vuonna 1998, tuli Jack tunnetuksi myös näyttelykentiltä hienon rakenteensa ansiosta. Luonteeltaan Jack oli säyseä ja rauhallinen, karjaratsun tavoin hyvin luotettava ja nöyrä ori, joka ei koskaan vaatinut paljon, mutta antoi sitäkin enemmän.

Blackien isänisä, Jackpot, oli 157 senttinen risteytysori, joka sittemmin rekisteröitiin paintiksi. Jackpotin isä oli quarter ja emä paint, ori oli itse juuri ja juuri siltä ja väliltä niin että tuo todettiin väriltään ruunikonkirjavaksi sabinoksi. Jackpot oli kuitenkin koko elämänsä ajan karjaratsu, oikein hyvä ja ahkeraluontoinen sellainen, sekä kaikenlisäksi erittäin nopea ja ketterä. Myös 158 senttinen ruunikko isänisänisä, Mad Jack ja 155 senttinen rautiaankirjava isänisänemä, Paloma olivat pitkän linjan karjaratsuja, tottuneita ennen kaikkea työntekoon. Mad Jack oli nimensä mukaisesti astetta haastavaluontoisempi ori kun taas Paloma oli nöyrä ja tasainen luonne. Molemmat kuitenkin olivat erinomaisia työhevosia.

Blackien isänemä, Blackout, oli sen sijaan 154 senttinen paint-tamma. Mustankirjava Baby toimi myös koko elämänsa ajan karjaratsuna, vaikka saikin sittemmin vanhemmalla iällä muutaman varsan sukulinjaansa jatkamaan. Baby oli erittäin nokkela ja teräväpäinen tamma, joka joskus esitteli kipakkuuttaan, mutta toisaalta teki työnsä aina ahkerasti loppuun saakka. Babyn ahkeruus on isänemänisän, Buckshotin peruja, kun taas tulisuutensa tamma oli selkeästi perinyt isänemänemältä, Outlawilta. Siinä missä 156 senttinen mustankirjava paint-ori Buckshot oli perinteinen karjaratsu, 152 senttinen ruunikonkirjava Outlaw demonstroi sähäkkyyttään usein barrel racing-luokissa. Pikkuruinen paint-tamma jättikin auttamatta kanssakilpailijansa nielemään pölyä, sillä voittaminen oli Outlawilla selvästi verissä.


Blackien emä, Bell's Shadow, oli 154 senttinen rautiaankirjava paint-tamma. Belasta ei ole oikeastaan sen erikoisempaa sanottavaa, tamma ei koskaan eläessään kilpaillut vaan työskenteli eräällä karjatilalla karjaratsuna ja sai vanhemmalla iällä useitakin varsoja, sillä Belalta löytyi hyvä rakenne ja luonne. Ahkera, säyseä ja nöyrä Bela ihastutti ainaisella ystävällisyydellään ja lempeydellään ja näitä arvostettuja luonteenpiirteitään tamma periytti myös lukuisille jälkeläisilleen.

Blackien emänisä, Pontiac, oli 158 senttinen paintiksi rekisteröity mustankirjava ori, jonka sukulinjasta tosin löytyy myös englantilaisen täysiverisen verta. Sillä selittyneen Pontiacin aavistuksen hermostunut ja ailahtelevainen luonne, sekä nopeus; siihen aikaan paikallisilla olikin tapana vitsailla, että Pontiac on maailman nopein starttaaja, sillä orilla oli tapana kiihdyttää nollasta sataan muutamassa sekunnissa. Pontiac osallistui muutamiin kisoihin ja sai jälkeläisiäkin pari, tosin ei niinkään suunniteltuja, sillä Pontiac oli tunnettu myös tavastaan karkailla tammalaidunten puolelle. Emänisänisä, Chevy, oli 168 senttinen englantilainen täysiveriori. Kookas tummanruunikko oli kovaluonteinen ja menohaluinen oripoika, joka vaihtoi omistajaa riittävän monta kertaa jotta suurin osa orin taustoista jäi lopulta hämärän peittoon. Ilmeisesti Chevy kuitenkin osallistui ainakin muutamiin laukkakilpailuihin elämänsä aikana, mutta sen mainittavampia merkintöjä ei orin papereista sitten löydykään. Vaikka toisaalta emänisänemä, Sassafrass, ei ole myöskään sen tunnetumpi nimi. 155 senttinen mustankirjava paint-tamma kilpaili nuoruudessaan muutamissa lännenratsastuskilpailuissa, mutta siirtyi melko pian kokonaan karjaratsun tehtäviin kotitilalleen.

Blackien emänemä, Reflection, oli 153 senttinen pienikokoinen paint-tamma, joka ihastutti lempeällä luonteellaan ja viisaudellaan. Sanotaan, että eräs rikas engantilaismies tarjosi Ripleystä aikoinaan suurta summaa tuon omistajalle, mutta omistaja kieltäytyi myymästä Ripleytä, sillä tammaa ei kuulemma voinut korvata rahalla. Ripley oli tosiaan todella älykäs tamma ja erinomainen karjaratsu, vaikka ulkonäöltään tuo olikin tavanomainen rautiaankirjava. Emänemänisä, Renegade, oli puolestaan 155 senttinen ruunikko quarterori ja tyttärensä tavoin luontainen karjaratsu. Sama pätee 153 senttiseen rautiaankirjavaan emänemänemään, Lakotaan, pikkuruiseen paint-tammaan, joka tunnettiin kotitilallaan myös lempinimellä "intiaaniponi" kiitos suloisen ja ponimaisen ulkonäkönsä.
Copyrights

ulkoasu © Viivuska | ulkoasun kuvat © David Kingham (flickr.com - lisenssi) | tekstit © Break
hevosten kuvat © pidä hiirtä kuvan yllä nähdäksesi tekijäinoikeudet!