Home
The Ranch
Horses
Activities
Kyseessä on virtuaalihevonen /
This is a sim-game horse!


KILPAILUTULOKSET


» täytti kolme vuotta 16.07.2010
» ikääntyminen satunnainen (mukautettu reaali)ALEC SVA

Perustiedot

22.02.2010 Suomessa syntynyt shetlanninponiori, viralliselta nimeltään Alec SVA

8-vuotias voikko tovero, säkäkorkeus 100cm

yleispainotteinen, koulutustaso ko Helppo B ja re 60cm

kasvattaja Jonna | Sointuva, omistaja Break, VRL-05810

rekisterinumero VH11-017-0092


Luonnekuvaus

Alec on salakavalakieroliero shettisori, joka tunnetaan tilan showmiehenä, mutta eipähän herran kanssa ainakaan aika käy pitkäksi. Päinvastoin, Alec kyllä keksii aina jotain uusia jekkuja ja varmistaa sen, ettei päivistä puutu kommelluksia. Rauhallinen elämähän on niiiin tylsää, eikös vain? Päällepäin Alec on kuitenkin oikea kultanuppu ainakin niin halutessaan, sillä ori on pohjimmiltaan kiltti, ystävällinen ja ylitsevuotavan sosiaalinen. Ori ei aristele vieraitakaan, vaan päinvastoin Alec on aina tervehtimässä jokaista ohikulkijaa kuin parasta ystäväänsä hörinöin ja korvat hörössä. Alec on myös mainio näyttämään viattomalta; ori ei koskaan tee jekkujaan kenenkään silmien edessä, vaan enemmänkin ihmisen selän takana. Onneksi Alec ei kuitenkaan koskaan potki tai näyki, vaikka muuten kujeileekin. Ori on kuitenkin ehdottoman huomionkipeä ja Alec viihtyykin huomion keskipisteenä. Orina sitä ei tietenkään kuitenkaan perusteta pahemmin liiallisista hellyydenosoituksista, liikaa ei saa herraa rutistella, sillä Alec käy nopeasti levottomaksi. Kuitenkin, eritoten lajitovereiden keskuudessa Alec näyttää usein sen mustasukkaisenkin puolen itsestään, poniori haluaisi vain kaiken huomion pelkästään itselleen ja kaikkensa Alec kyllä tekee saadakseen sen haluamansa huomion. Alec pitääkin laumassa yllättävän hyvin puolensa, pienenpienestä koostaan huolimatta.

Laitumelta herra ei ole kuitenkaan mitenkään hakki antautumaan, mutta Alec onkin helppo houkutella luokse menemällä rapsuttelemaan muita hevosia tai rapisuttamalla leipäpussia taskussa, sillä herkut ovat Alecin suuri heikkous. Taluttaessa Alec on kuitenkin rauhallinen, ori kulkee aina korvat hörössä kuin itse viattomuus, mutta karsinassa tutut temput taas jatkuvat. Alecista on ihanaa aiheuttaa sekasortoa siellä missä ori meneekin ja shettiksen lempipuuhiin kuuluu mm. harjakorin sisällön levittäminen ympäriinsä. Alechan on myös perinyt emänsä karkailutaidot ja erikoiset päähänpistot; karsinastaan ori ei omin avuin ulos pääse, mutta Alec on kyllä joka oven avauksella tunkemassa sieltä ulos niin että jos ei ole varuillaan, ori saattaa hyvinkin päästä karkuteille ovenraosta. Laitumelta Alec karkaa sen sijaan lähes päivittäin, onnistuen aina jollain ihmeen keinolla keplottelemaan itsensä joko aitalankkujen välistä tai alitse karkuteille. Alec on myös nokkelampi kuin mitä hoitajien mielenterveydelle olisi suotavaa, sillä orihan osaa myös avata tätä nykyä solmujakin niin, että orin saa sitoa vähintään kahdesti uudelleen kiinni karsinassaankin. Alec kannattaa yleensä myös harjata suhteellisen reippaasti, juuri siitä syystä, ettei tämä oripoika ole sieltä kärsivällisimmästä päästä. Kaviot sen sijaan nousevat aina hetken niskuroinnin jälkeen. Varustaessa Alec on suhteellisen helppo tapaus, joskin ori kyllä pullistelee satulavyötä kiristettäessä, joten se satulavyö kannattaa kyllä kiristää kaiken varalta useampaan otteeseen. Muissa hoitotoimenpiteissä Alec on todellinen riesa; pestessä ori pitää huolen satavarmasti myös siitä, että hoitajakin kastuu ja eläinlääkäriä Alec onnistuu näykkäisemään lähes aina. Kengitys on ehkä ainut ylimääräinen hoitotoimenpide, jonka Alec sietää niskuroimatta, kunhan ne kaviot ensin saa ylös sieltä maasta. Kuljetuskoppiin Alec nousee myös aina reippaasti ja arkailematta, ilman minkäänlaisia ongelmia.

Alec todellakin ottaa elämänsä rennosti. Mutta koska orilla riittää myös virtaa useimmiten enemmän kuin tarpeeksi, päätimme pian herran tarvitsevan itselleen liikuttajan jo ihan siitäkin syystä ettei herran vatsanympärys pääse paisumaan huolestuttaviin mittoihin. Toisaalta tiesin, ettei Alecin energia vähene pelkästään talutusratsun työnkuvalla, vaan ori tarvitsisi kokeneen, sopivan osaavan ratsastajan itselleen. Ja sitten keksin ratkaisun; Mike! Mieheni sisaren poika, hän voisi hyvin alkaa ratsastamaan Alecilla. Mike oli ratsastanut koko pienen ikänsä ja hän oli juuri sopivankokoinen Alecille. Joten niinpä Mike tuli sitten katsomaan Alecia ja pojat ystävystyivät heti. Nykyisin poika ja ori ovat erottamattomat, mutta, ikävä kyllä, myös tallipihan kauhu. Alecin omat tempaukset ovat vähentyneet, mutta tilalle ovat tulleet Miken päähänpistot. Milloin poika leikkii intiaania ja milloin seriffiä, ampuen milloin imukuppinuolia tai vettä pahaa-aavistamattoman uhrinsa niskaan. Mutta ainakin pojat viihtyvät keskenään ja heidän yhteistyönsä sujuu todellakin täydellisesti. Useimmiten Mike lätkää lännenratsastussatulan Alecin selkään ja lähtee maastoilemaan, sillä ori on maasto- ja liikennevarma tapaus. Säikkyminen ei tosiaan kuulu Alecin tapoihin, ori on ennemminkin vain utelias kaiken uuden suhteen. Rohkeutta löytyy niin siltojen kuin jokienkin ylittämiseen, Alec ei aristele vettä, vaan ui mielellään. Porukassa Alec on myös rauhallinen, vaikka voi joskus osoittaa orimaisuuttaan huitaisemalla takasellaan toista, jos toinen ratsukko erehtyy tulemaan liian lähellä arvon herraa.

Päätin kuitenkin opettaa sekä Alecille että Mikelle myös englantilaisen ratsastustyylin ja näin ollen tutustuttaa heidät sekä koulu- että esteratsastuksen saloihin. Mike naureskeli pitkään englantilaiselle satulalle ja virnuili eri ratsastuslajeille, cowboysukua kun on, mutta suostui kuitenkin yrittämään Alecin tähden. Ja hyvinhän se sujui. Tätä nykyä Mike ahertaa Alecin kanssa kentällä ainakin pari kertaa viikossa koulua ja esteitä, vaikka Mike pitää kyllä yhä kiinni bootseistaan ja chapseistaan, sen sijaan että ilmestyisi tunnille englantilaiseen ratsastusasuun tälläytyneenä. Minusta tuntuu, että Miken tähden Alec tekee parhaansa, sillä poni on yllättävän hyvä molemmissa lajeissa. Koulussa Alec on joskus hieman kärsimätön ja niskuroi itsepäisyyttään, mutta onneksi Mike on ihan yhtä itsepäinen, eikä anna Alecille periksi, vaan pitää ponin ruodussa. Esteillä Alec on taas innokas ja hieman kuumahko, ori on joskus liiankin energisellä tuulella ja harrastaa tällöin mm. pukittelua. Mike onkin tippunut muutaman kerran Alecin selästä, mutta joka kerta poika ottaa asian rauhallisesti; nousee ylös, pyyhkäisee hiekat housuistaan ja ottaa Alecin kiinni, rauhoitellen vähän oria ennen kuin kokeilee hyppäämistä uudelleen. Ja joka kerta suoritus päättyykin puhtaaseen rataan. On uskomatonta kuinka hyvin parivaljakko sopii toisilleen, en ole varmaan koskaan nähnyt yhtä sopivaa paria. Alec on selvästi kiintynyt Mikeen, vaikka tunne onkin varmasti molemminpuolinen. Sain houkuteltua Miken Alecin kanssa myös kisakentille ja ei Mikeä muu epäilyttänyt kuin se ratsastusasuun pukeutuminen. Mutta ihan komealta pikkupoika kiiltävissä ratsastussaappaissaan, valkoisissa ratsastushousuissaan ja ratsastustakissaan näyttää. Mike on todella rauhallinen kilparatsastaja, mutta myös Alec on osoittautunut yllättävän kylmähermoiseksi kilpaponiksi. Tosin ori tarvitsee punaisen rusetin häntäänsä merkiksi siitä, että Alec saattaa potkia muita hevosia. Alec on kyllä kaikinpuolin todella reipas ja yritteliäs poni ja vaikka orilla riittääkin kujeita, ei piskuisesta ponista voi olla pitämättä. Alec on ns. tallin suola, kyllä sitä aina itsekin huomaa odottavansa kaikesta huolimatta Alecin iloisia aamuhörinöitä, jotka ilahduttavat mieltä aina.


Jälkeläiset

Rotu Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Emä
she 01.06.2011 tamma Cheerilee Margarita of Jewel
she 01.09.2012 tamma Cecilia LAC Celia v. LAC
she 05.03.2016 ori Wyat Achilles Wyat Euphoria

Sukutaulu

i. Jeanty's Renki ii. Time Traveller Rox iii. Traveller EM (evm)
iie. Lucia Rox (evm)
ie. Aniaan Heimolainen iei. Henriks (evm)
iee. Heimolainen (evm)
e. Alecia SVA SHLA-II, YLA3 ei. Jarred GBR YLA3 eii. Hallam GBR (evm)
eie. Hayley (evm)
ee. Sloan Sky GBR YLA3 eei. Radcliff (evm)
eee. Bright Star (evm)

Sukuselvitys

Alecin isä, Jeanty's Renki, oli 99 senttinen rautias shetlanninponiori. Lyhyemmin Repeksi kutsuttu poniori oli luonteeltaan todellinen hurmuri; sosiaalinen ja luottavainen herrasmies maustettuna sekä ripauksella ystävällisyyttä että myös hienoisella pippurisella silauksella ja temperamentilla. Repe oli yleispainotteinen ratsu ja ori menestyikin hienosti niin este- kuin koulukentilläkin, vaikka Repe periaatteessa pelkästään harrastekäytössä olikin.

Alecin isänisä, Time Traveller Rox, on 104 senttinen kimo shetlanninponiori. Hauskannäköinen, Skotlannista alunperin kotoisin oleva Tiimi hurmaa ulkonäkönsä lisäksi kiltillä luonteellaan ja hyvillä tavoillaan. Vaikka toki herrassa on jonkinasteista omapäisyyttä ja orimaisuuttakin havaittavissa aina silloin tällöin. Tiimi on estepainotteinen ratsu ja ori onkin ratsuna jokseenkin kuumahko ja reipas. Siitä huolimatta Tiimi on kuitenkin menestynyt hienosti painotuslajissaan. Isänisänisä, Traveller EM, on kouluratsastuksen parissa kilpaillut ja menestynyt ori. Traveller on myös kysytty ori jalostuksen puolella, vaikka ponin omistajat ovatkin harkinneet Travellerin ruunausta orin hankalan ja vaikean luonteen vuoksi. Isänisänemä, Lucia Rox, on puolestaan lempeäluontoinen tamma ja pieni kaunotar on myös menestynyt maailmalla hienosti.

Alecin isänemä, Aniaan Heimolainen, on 98 senttinen ruunikko shetlanninponitamma. Anni on pari kertaa varsonut, hyväluontoinen shettistamma, joka ihastuttaa mukavalla ja rauhallisella luonteellaan. Anni on kaikin puolin ihmisystävällinen, luottavainen ja yhteistyönhaluinen poni, jolta luonnistuu kouluratsastus hieman helpommin kuin esteet. Tamma on siitä huolimatta kilpaillut molemmissa lajeissa ahkerasti ja menestyksekkäästi. Hyppylahjat ovat periytyneet selkeästi isänemänisältä, Henriksiltä, joka on menestynyt hienosti 60 sentin radoilla vaikka ori omaakin haastavan ja villin luonteen käsitellä. Isänemänemä, Heimolainen, on puolestaan entinen kilparatsu, joka sittemmin varsoi useampaan kertaan ennen lopullista eläkepäivilleen vetäytymistään.


Alecin emä, Alecia SVA, on 101 senttinen rautias shetlanninponitamma. Tutummin Kiana tunnettu tamma on valloittava persoona, joka omaa lempeän ja rauhallisen luonteen, vaikka joskus onkin hieman huomionkipeä. Välillä tamma saa kuitenkin omia päähänpistojaan ja Kian paheena onkin karkailu aina mahdollisuuden tullessa. Ratsuna Kia on energinen ja itsepäinen, joskus jopa hieman vaikeasti hallittava. Tamma on kuitenkin yleispainotteinen ja Kia onkin menestynyt hienosti niin este- kuin kouluratsastuksenkin puolella, kertovathan tästä jo tamman saavuttamat laatuarvostelupalkinnotkin.

Alecin emänisä, Jarred GBR, oli 101 senttinen liinaharjainen rautias shetlanninponiori. Jarre oli pitkäurainen kilpaponi ja koulupainotteinen ratsu, joka menestyi hienosti niin este- kuin kouluratsastuksenkin puolella. Luonteeltaan Jarre oli joskus hieman orimainen kujeilija, mutta sisimmiltään ori oli kiltti ja rauhallinen. Kaikenkaikkiaan Jarre olikin oikea unelmaponi, komeakin kuin mikä. Jarre myös palkittiin eläessään YLA3-palkinnolla. Emänisänisä, Hallam GBR, on yleispainotteinen, enimmäkseen kouluratsastuksen parissa kilpaillut ori. Hienorakenteinen Hallam ei ole tosin uusi näky näyttelykentilläkään. Aavistuksen kärsimättömästä luonteestaan huolimatta Hallam onkin henkeen ja vereen todellinen kilpaponi, joka tekee radalla joka kerta parhaansa. Mitä emänisänemään, Hayleyhin, puolestaan tulee, tamma ei ole kilpaillut paljoakaan vaikka Hayley omaa myös lähestulkoon täydellisen rakenteen ja luontaisia lahjoja erityisesti kouluratsastuksen puolelle. Luonteeltaan sametinmusta Hayley on tottelevainen.

Alecin emänemä, Sloan Sky GBR, oli 103 senttinen ruunikko shetlanninponitamma. Koulupainotteinen Ansku oli luonteeltaan hieman kärsimätön ja kinkkinen, mutta toisaalta pohjimmiltaan kiltti, joskin omapäinen. Eritoten selästä käsin Ansku kaipasi kokeneen ja osaavan ratsastajan. Siitä huolimatta Ansku oli menestynyt kouluratsu ja palkittiinpa tamma eläessään myös YLA3-palkinnolla. Emänemänisä, Radcliff, oli omapäinen ja oikkuileva oripoika, joka onnistui siitä huolimatta hurmaamaan yleisönsä orimaisella olemuksellaan yhä uudelleen ja uudelleen. Cliff oli koulupainotteinen ja ori menestyikin painotuslajinsa parissa upeasti. Emänemänemä, Bright Star, oli myös koulupainotteinen poni, joka omasi kipakan luonteen. Ja vaikka Star oli selvästi parhaimmillaan painotuslajinsa parissa, tamma näyttäytyi muutaman kerran myös estekentillä kilpauransa aikana.
Copyrights

ulkoasu © Viivuska | ulkoasun kuvat © David Kingham (flickr.com - lisenssi) | tekstit © Break
hevosten kuvat © pidä hiirtä kuvan yllä nähdäksesi tekijäinoikeudet!